Egyszerű alap pizzatészta recept

A legegyszerűbb és leggyorsabb pizzatészta, amit valaha készítettem.




Elkészülésének ideje: 20 perc dagasztás + 2 óra kelesztés + kb. 20 perc sütés (feltéttel)
A most következő mennyiség 2 nagy vagy 3 kisebb pizza elkészítéséhez elég.

Hozzávalók: 
  • 450 gramm finomliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál (olíva)olaj
  • 2 teáskanál cukor vagy méz (ez utóbbival finomabb tésztát kapsz)
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál szárított vagy 2,5 dkg hagyományos élesztő


Elkészítés lépésről lépésre (segítségül lásd a kicsi képeket):
  1. Öntsd a vizet egy dagasztótálba. Add hozzá a sót és a mézet/cukrot, valamint az élesztőt. Keverd el jól egy kanállal a kovásznak valót, s hagyd állni 5-10 percet.
  2. Adagold a folyadékhoz a lisztet apránként, keverd még kanállal. 
  3. Ha a massza kezd sűrűvé változni, a kezeddel kezdd el gyúrogatni.
  4. Gyúrd addig a tésztát, amíg sima, egynemű, nem ragadós masszát nem kapsz. Ha úgy érzed, hogy túl nedves, adj még hozzá egy kis lisztet, ha viszont túl száraz, adagolj hozzá kevés langyos vizet. Amikor elkészültél, oszd el kettő-vagy három felé.
  5. Kend be egy-egy evőkanálnyi olajjal a kigyúrt tésztákat mindenhol. Takard le őket egy darab folpackkal vagy egy konyharuhával, tedd melegebb helyre a tálat. Egy óra alatt a duplájára kelnek a bucik. Ekkor gyúrd át megint, s még egy órán át keleszd letakarva azokat. (Vagy, ha másnap van szükséged a pizzára, az első gyúrás után tedd a hűtőbe a pizzatésztát, s a felhasználás előtt egy órával gyúrd át.)
  6. Enyhén kilisztezett deszkán nyújts belőlük ízlés szerinti vastagságú lapokat. Mindenképpen szurkáld meg villával a tetejüket, hogy sütés közben legyen hol eltávoznia a felesleges levegőnek.
  7. Kend meg a tésztát a kedvenc szószoddal és pakold meg a favorit feltétjeiddel.
  8. Hozzávalóktól függően süss 20-25 percig egy-egy lapot előmelegített, 200 fokos sütőben. Akkor kész a pizza, ha a kör kérge világosbarna.
Jó étvágyat!