Hozzávalók:
- 3,5 dl langyos víz
- 55-60 dkg búzafinomliszt
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- 1 evőkanál kristálycukor
- 0,5 evőkanál só
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg kukoricaliszt vagy búzadara
Elkészítés:
- A langyos vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt.
- Szórd egy tálba a lisztet, tedd bele a sót és az étolajat.
- Add hozzá a kovászt és kezdd el gyúrni. A végeredmény legyen egy közepesen lágy tészta. Ha nem ilyen lenne, tégy hozzá még lisztet vagy egy kis vizet.
- A jól kidolgozott masszát tedd szobahőmérsékletű helyre, s lefedve hagyd kelni 1,5-2 órát.
- A tésztát oszd el négyfelé egyenlő arányban.
- Mindegyik kis cipót alaposan nyújts szét a grízzel vagy kukoricaliszttel enyhén meghintett nyújtódeszkán, majd gyúrd össze. Ezt cipónként 5-6 alkalommal kell megismételni.
- Takard le a cipókat, s hagyd állni őket még 15-20 percig.
- Melegítsd elő a sütőt.
- Kenj ki egy lemeztepsit vékonyan olajjal. Az első tészta már mehet is a 200 fokos sütőbe. A lapot úgy készítsd el, mintha lángost nyújtanál: a közepe legyen vékony, a karimája pedig vastag.
- Kb. 18-20 perc kell a lapnak, hogy megsüljön (bár ez feltéttől is függ).
- Jó étvágyat!