Hozzávalók 2 pizzalaphoz:
- 1 evőkanál olíva- vagy más típusú növényi olaj
- 1 apróbb hagyma nagyon finom kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összepréselve
- 40 dkg húsos paradicsom, bőrétől, magjaitól megfosztva, apró kockákra vágva (a lucullus paradicsom különböző változatait használják a taljánok, tojás- vagy szilvaparadicsom néven ismertebb)
- 1 teáskanál barnacukor / méz
- ízlés szerinti mennyiségű oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya, borsfű, rozmaring
- 1 csipet só
- szárított paprikadarabok (ha nem kapnál ilyet a boltban, egy csipetnyi őrölt édesnemes magyar pirospaprika is megteszi)
Elkészítés:
- Melegítsd meg (ne legyen forró!) az olajat egy serpenyőben, majd tedd bele a fokhagymapépet és a hagymakockákat.
- Forgasd meg a hagymaféléket az olajon egy pár pillanatig, majd add hozzá a a paradicsomkockákat. Ízesítsd a barnacukorral vagy a mézzel, a fűszerkeverékkel, a sóval és a paprikával.
- Párold letakarva a paradicsomszósznak valót kb. 20-30 percig.
- A kész pizzaszószhoz jó étvágyat! Hűtőszekrényben egy hétig gond nélkül eláll.